Hızlı ve yavaş düşünme kitabında Daniel Kahneman “abartılmış duygusal tutarlılık” veya “halo efekt” diye bildiğimiz konsepti tanıtır.
Tüm İş İlanları İçin Tıklayın…
Halo efekt bir insan hakkındaki her şeyi sevme (veya sevmeme) etkisidir – gözlemlemediğin şeyler de buna dahil. Baz aldığın bir davranış veya deneyim olmalı.
O partide tanıştığın birinin daha sonra bağış istemesi örneğini veriyor. Eğer o kişiyi seversen onu çok cömert diye tanımlarsın ama sevmezsen tam tersi. Özellikle, insanlar diğer insanların davranışlarını ilk olarak değerlendirip daha sonra duygusal izlenim şekline sokmak yerine davranışları erken duygusal tepkileri baz alarak değerlendirirler. Bu yüzden ilk izlenim önemlidir.
Kahneman sorar: Ben ve Alan hakkında ne düşünüyorsunuz?
Alan: Akıllı, gayretli, düşüncesiz, eleştirici, inatçı ve kıskanç
Ben: Kıskanç, inatçı, eleştiren, düşüncesiz, gayretli ve akıllı
Araştırmalara göre herkes Alan’ı Ben’den daha favori gösteriyor her ne kadar davranışlar aynı olup tersten sıralansa da. Aslında, akıllılık olarak algılanan inatçılık saygıyı çağrıştırıyor. Kahneman kıskanç ve inatçı birinde akıllılığın tehlikeli olabileceğinin düşünüldüğünü de belirtiyor.
“Spor Geni” adlı popüler kitabın yazarı David Epstein, kendini güncel tutmanın halo etkisini yaratmak için harika bir yol olduğunu söylüyor, ister arkadaşlarınızla buluşurken olsun ister yeni biriyle flört ediyorken.
“İster sev, ister sevme, spor haberleri harika küçük konuşmalar başlatır” diyor Epstein. Bir spor fanatiğiyle duygusal bağ kurmak için gündemi biraz takip etmen yeter. Bu gibi şeyler havalar kadar kolay konuşma konuları yaratacaktır. Bunlar hızlı samimiyetin ince kurallarıdır.
Eğer Kahneman haklıysa, halo efekti yaratmak işten bile değil.
Hürriyet
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Oldukça iyi bir içerik tebrikler merve hanım ...
Çalışmalarınızda başlarılar dilerim. ...
gerçekten güzel bir yazı derlemişiniz ellerinize sağlık ...
Oldukça iyi bir içerik ...
Tebrikler ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020