İşsizim ve yeni bir iş bakıyorum. Her gün, birçok pozisyona internet aracılığıyla başvuruyorum. Ama çoğu zaman, firmalardan geri dönüş -iyi ya da kötü- gelmiyor. Üstelik gereken niteliklerden de fazlasını taşıdığımı bilmeme rağmen…
Bu aralar “Özgeçmiş optimizasyonu” diye bir kavram duydum ve nasıl bir şey diye araştırmaya başladım. Kendi özgeçmişimi nasıl geliştirebilirim veya başvurularımda nasıl geri dönüş alabilirim?
Firmaların çoğu, uygun olmayan adayların özgeçmişlerini eleyebilmek için bilgisayarda filtreleme yapan sistemler kullanıyor. Bu sistemi göz önüne alarak özgeçmiş yazma veya optimize etme iş arayanlar için rutin bir uygulama olmaya başladı.
“İş tanımına uygun özgeçmiş”
Uygulama kulağa karmaşık gelebilir ama gerçekte öyle değil. Wharton Okulu’nda işletme profesörü ve İnsan Kaynakları Direktörü olan Peter Cappelli, “En basit anlatımıyla özgeçmiş optimizasyonu, onu herhangi bir kurum için uygun hale getirmektir. Ve bunun için de özgeçmişi, iş tanımına uygun hazırlamaya çalışmaktır” diyor.
Capelli, “Neden İyi İnsanlar İşe Giremez”’ adlı kitabında, bu filtreleme sistemlerinin “elmasları bulmaya” değil, binlerce başvurunun elenmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Capelli özgeçmişi oluştururken bunu akılda tutmak gerektiğinin altını çiziyor.
Peter Cappelli
ZipRecruiter şirketinin kurucu ortağı Ian Siegel, bu sistemlerin özgeçmişin kurgusunu anlamaya yönelik olduğunu, bu nedenle en yaygın kullanılan yapının tercih edilmesini öneriyor: Özet, beceriler, iş deneyimleri ve diğer başlıklar… Yönetici, becerileri en üstte sıralamanın da akıllıca olabileceğini vurguluyor.
Tek soru: Aradıkları niteliklere sahip misiniz?
Siegel şöyle diyor: “İşverenlerin en çok dikkat ettikleri şey şu: Aradıkları özellliklere sahip misiniz? Özgeçmişte, deneyimlerinizin ne kadar süreyi kapsadığı konusunda da net olun. Eğer Beceriler diye bir bölüm oluşturursanız internetteki filtreleme sistemleri açısından doğru bir iş yapmış olursunuz. Elbette, hangi şirketlerde ne kadar süre ile çalıştığınızı da listelemelisiniz. Ancak bunların detaylarını da verin. Eski şirketinizin büyüklüğü, müşteri profili vs. Bu arada iş ilanında verilen anahtar kelimelerden de kullanın.”
Siegel’ın gördüğü en büyük hata ise, filtreleme uygulamalarının ve tabii işe alımcıların da sevmediği anlamsız ve abartılı tanımlamalar. Örneğin, ‘Elimden her iş gelir, İsviçre Çakısı gibiyimdir’ gibi ifadeler… Yönetici, “Kimse elinden her iş gelen birini aramıyor, istediği kriterlere sahip kişiyi arıyor” diyor.
Kısacası, işverenin aradığı özelliklerle ilgili anahtar kelimeleri özgeçmişinizde mümkün olduğunca kullanmaya gayret edin.
İşe göre değişen unvanlar
“Benim mevcut işimdeki unvanım program koordinatörlüğü, ancak mesleğim metin yazarlığı. Unvanım esas olarak yaptığım işimi yansıtmıyor. İşime metin yazarı unvanıyla devam etmek istiyorum. Ancak başvuracağım şirketlerin kullandığı filtrelemelerde, bu unvan nedeniyle alakasız elenmekten endişe ediyorum. İş başvurularında bu unvan yerine kendi mesleğimi yansıtan unvanı kullansam olur mu?” İsimsiz bir çalışan
Bu örnek, bu filtreleme sistemlerinin belirli pozisyonlarla nasıl örtüştüğünün bir göstergesi. Denver’da ‘Bir Özgeçmişten Daha Fazlası’ oluşumunun kurucusu ve kariyer koçu olan Jane Horowitz de filtreye takılmamak için sadece anahtar kelimeleri kullanmanın yetmediğini, yapılan iş bağlamındaki anahtar kelimelerin kullanılmasını söylüyor.
Hem Siegel hem Capelli hemen hemen aynı şeyden bahsediyor: “Unvanı, yaptığınız işi tam olarak anlatacak şekilde değiştirmenizde bir sorun yok. Sırf unvanında teknik bir uyumsuzluk gördüğü için adaya hoş bakmayacak bir işveren çıkacağını sanmıyorum. Bu durum Fortune listesindeki ilk 500 şirketten birinde üst düzey yöneticilik için de geçerli.”
Jane Horowitz ise çok önemli bir uyarıda bulunuyor: “Unvanınızı şişiremezsiniz ya da hayal ettiğiniz, ama yapmadığınız bir işin unvanını kullanamazsınız. Mesela uzman seviyesinde çalışırken kendinizi o işten sorumlu başkan yardımcısı gibi göstermek, yalan söylemek demektir.” Horowitz, ayrıca bazen, yüzlerce işe başvurmanın birkaç işe başvurmaktan daha verimli sonuç getireceğinin düşünüldüğünü, fakat bunun çoğunlukla yanıltıcı olduğunu belirtiyor ve sebebini şöyle açıklıyor: “Özgeçmişinizi her başvurduğunuz işe göre güncellenmesi gereken bir şablon gibi düşünün. Bunu da 500 şirket için birden yapmanız da imkansız.”
Kaynak: Rob Walker, The Workologist The New York Times, 10 Temmuz 2016
GÜNCEL İŞ İLANLARI
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
turkiyemizin dis ulkelere ihracat yapmasi bence buyuk basari bukadar o ...
İnanılmaz bir çaba ve emekle yazılmış, tahmin etmediğim meslekler.. ...
Merhaba, Home Office iş ilanları için 👉 yenibiris.com #OİŞSENDE! ...
Merhaba, iş ilanlarına göz atmak için yenibiris.com sitemizi ziyaret e ...
Yurtdışı iş ilanları için 👉 yenibiris.com #oişsende! ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020