Yeni ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre önümüzdeki çeyrekte Türk işverenlerin yüzde 20’si istihdam sayılarını arttırmayı planlıyor. En yüksek işe alım öngörüleri Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründen (+%24) ve Marmara bölgesinden (+%21) geliyor.
ManpowerGroup’un, Türkiye’den 1000 işverenin katıldığı 2016 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de işverenler Ocak-Mart 2016 döneminde %20’lik oran ile kayda değer işe alım öngörülerine sahip. Türk işverenlerin %67’si önümüzdeki çeyrekte iş gücü sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ederken %9’u iş gücü sayılarında düşüş öngörüyor. Bunun sonucunda da Türkiye’deki Net İstihdam Görünümü +%11’i gösteriyor.
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu görünümü şöyle yorumluyor: “Türk siyasetindeki belirsizlik ortamının Kasım ayındaki seçimlerden sonra giderilmesiyle, Türkiye iş gücü piyasası bir yıl önceki dinamizmini yakalıyor. Türkiye’nin bölgedeki en güçlü işe alım planlarına sahip ülke olmasının, iş arayanlar açısından olumlu bir ortam yaratacağını öngörüyoruz. Herhangi bir önemli durum değişikliği gerçekleşmediği sürece istihdamın olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Bu sonuçların ortaya konduğu araştırmamız esnasında seçimler yapılmış ancak henüz yeni hükümet planları netleşmemişti. 2016 ikinci çeyreği için yapılacak istihdama genel bakış araştırmamızda, netleşmiş işveren öngörülerinin sonuçlara da yansımasını bekliyoruz.”
İşe alımlar artıyor
Veriler mevsimsellikten arındırıldığında ise Türkiye’deki Görünüm +%19’i gösteriyor. İşe alım planları önceki çeyreğe kıyasla %4 puan artıyor ve önceki yılın aynı dönemine göre nispeten istikrarını koruyor. Genel tabloda ülkedeki 11 sektörün ve 5 bölgenin tamamında istihdam sayılarının artması beklenirken en güçlü işgücü piyasasını +%21’lik net istihdam görünümü bildiren Marmara bölgesindeki işverenler ve ardından da Ege ve İç Anadolu bölgesindeki işverenler bildiriyor (her ikisi de +%19).
Türkiye’de 11 sektör arasında en güçlü işe alım beklentileri Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe (+%24) ifade ediliyor. Üretim sektöründeki beklentiler de sağlıklı işe alım oranlarını gösteriyor (+%22).
Geçtiğimiz çeyreğe göre istihdam öngörüleri 11 sektörün beşinde artıyor. En dikkat çeken artış yüzde 22 puan ile İlaç sektöründen, ardından da Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık (yüzde 8 puan) ve Restoran ve Otelcilik (yüzde 7 puan) sektörlerinden geliyor. Ancak, görünümlerin sırasıyla yüzde 5 ve 4 puan düştüğü¨ Üretim sektörü ve Elektrik, Gaz ve Su sektörünün de dahil olduğu üç sektördeki işverenler daha zayıf işe alım beklentileri bildiriyor.
İşletme büyüklüğü kategorileri açısından değerlendirildiğinde önümüzdeki üç ay boyunca kategorilerin dördünde de istihdam artışı beklentisi var. En güçlü işgücü piyasasını, Net İstihdam Görünümünün +%30 olarak belirtildiği büyük ölçekli işverenler bildiriyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu bu tabloyu şöyle yorumluyor: “Büyük işletmeler istihdamda gaza basmaya başladı. Bu durum belirsizlik nedeniyle ertelenmiş bir talep olduğunu ortaya koyuyor. İşsizlik oranlarını düşürmek için Küçük ve Orta ölçekli işletmelerin istihdam iştahlarının daha da kabarması gerekiyor.”
Bölgedeki en güçlü istihdam beklentisi Türkiye’deki işverenden
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde 24 ülkeden 22’sinde işverenler istihdam artışı beklentisine sahip. Önceki dönemle karşılaştırıldığında ise iş arayanlar için fırsatların 14 ülkede artması, 7 ülkede ise azalması bekleniyor. 2015 yılı 1. çeyreğiyle kıyaslandığında, işveren güveninin 12 ülkede güç kazandığı, 8 ülkede de zayıfladığı görülüyor.
EMEA Bölgedeki en iyimser istihdam tahminleri Türkiye, Slovakya ve Romanya’dan gelirken, Finlandiya ve Fransa’daki işverenler bölgedeki en zayıf istihdam beklentilerine sahip.
İş arayanlar için küresel iş fırsatları 2015’in son üç çeyreğindeki beklentilerle benzer
ManpowerGroup tarafından yürütülen ilk çeyrek araştırmasına göre 42 ülke ve bölgenin 39’undaki işverenler 2016 yılının ilk çeyreğinden itibaren istihdam sayılarını arttırmayı hedefliyor. Ancak, araştırma istihdam piyasasının belli bir yönde ivme kazandığını işaret eden çok az trendi barındırıyor. İş arayanlar için mevcut fırsatların 2015’in son üç ayındaki fırsatlara benzer olması beklenirken, Ocak-Mart 2016’ya ilişkin sonuçlar, işverenlerin küçük bir çoğunluğunun piyasadan daha net sinyaller alana kadar mevcut çalışan sayıları ile devam etmeyi veya istihdam sayılarını mütevazı oranlarda arttırmayı düşündüklerini gösteriyor.
Genel olarak, 2015 4. çeyrek ve 2015 1. çeyrek araştırmalarıyla kıyaslandığında beklentiler karmaşık bir tablo çiziyor. Bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında 42 ülke ve bölgenin 23’ünde işe alma planları yükselirken 13’ünde düşüyor, altısında ise değişiklik göstermiyor. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında görünümler 19 ülke ve bölgede güçlenirken 18’inde zayıflıyor ve beşinde aynı kalıyor.
İlk çeyrekte işe alım güveninin en güçlü olduğu ülkeler Hindistan, Tayvan, Japonya, Türkiye ve ABD olarak belirtiliyor. En zayıf ve tek olumsuz tahminler ise Brezilya, Finlandiya ve Fransa’dan geliyor.
Rapor boyunca kullanılan “Net İstihdam Görünümü” ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır. Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 8 Mart 2016 tarihinde yayınlanacak ve 2016 yılı ikinci çeyreği istihdam piyasası beklentilerini ortaya koyacak.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
turkiyemizin dis ulkelere ihracat yapmasi bence buyuk basari bukadar o ...
İnanılmaz bir çaba ve emekle yazılmış, tahmin etmediğim meslekler.. ...
Merhaba, Home Office iş ilanları için 👉 yenibiris.com #OİŞSENDE! ...
Merhaba, iş ilanlarına göz atmak için yenibiris.com sitemizi ziyaret e ...
Yurtdışı iş ilanları için 👉 yenibiris.com #oişsende! ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020