Paris’teki müzelerin 18-20 Kasım tarihlerindeki ziyaretçileri arasında üç Türk öğrenci de vardı. Bunlar, Doğa Koleji öğrencileri arasında düzenlenen ‘Bir Taş Masalı’ başlıklı heykel yarışmasında dereceye girerek, okulları tarafından Paris’te kültür sanat gezisi ile ödüllendirilen 9. sınıf öğrencileriydi. 14 yaşındaki Canay Ardal, Yaren Çavdarlı ve Deniz Pekin, ‘Bir Taş Masalı’ projesinin fikir babası Mete Cirit eşliğinde, Paris müzelerini gezdiler. Öğretmenleri onlara müzelerdeki eserlerin hem tekniği hem yaratıcısı hem de tarihi ile ilgili genel bilgiler verdi. Orsay, Louvre, Pompidou, Rodin Müzeleri, Notre Dame Katedrali, Eiffel Kulesi ve Sacre Coeur Tepesi’ni gezen öğrenciler kültür ve sanatla dolu üç gün geçirdiler. Paris gezisine rehberlik yapan Doğan Kaba’nın anlattıklarıyla da kentin tarihi, kültürü ve gelenekleri hakkında da bilgi sahibi oldular. Kültür sanatın başkenti Paris’ten etkilendiklerini söyleyen öğrencilerden Canay Ardal ve Yaren Çavdarlı, resim eğitimine devam etmek istiyor. Canay Ardal’ın hedefi ya Paris’te ya da Roma’da okumak. Nedeni ise her iki şehirde de sanat eğitimi imkanlarının daha geniş olması. Deniz Pekin ise mühendisliğe daha çok ilgi duyduğu için elektrik-elektronik mühendisi olmak istediğini söylüyor. Yaren Çavdarlı ise zaten çocukluktan beri sürekli bir şeyler çizdiğini belirtiyor. Bu nedenle resim eğitimine devam edeceğini anlatıyor.
Resim ve heykel el becerisini ve eleştirel düşünmeyi arttırır Öğretmenleri Mete Cirit ise resim eğitiminin öğrencilere, tasarım ve mühendislik gibi farklı mesleklerin kapılarını aralayacağının altını çiziyor. Ve ailelerin bunun farkında olmadığını anlatıyor: “Aileler resim eğitimi alan herkesin ressam olacağını zannediyor. Oysa resim ve heykel çalışmalarında edindiği el becerileri ve eleştirel düşünme yeteneği onlara mühendislik ve tasarım alanındaki mesleklere yönelmelerini sağlayabilir. Bu bilinç olmadığı için çocuğun öncelikle bir meslek sahibi olması gerektiği düşünülüyor. Biz de okulda velilerimize bunu anlatıyoruz. Aileler bu bilince ulaştığı zaman da öğrencinin güzel sanatlar okumasına karşı çıkmıyor.”
Mete Cirit’in altını çizdiği bir diğer nokta ise Doğa Koleji Genel Müdürü Uğur Gazanker’in bu konuya verdiği önem. ‘Bir Taş Masalı Projesi’ne en büyük desteği Gazanker’in verdiğini anlatan Mete Cirit, öğrencilerini yıl içinde müzelere ve güzel sanatlar fakültelerine götürdüklerini, bienallere katıldıklarını ve çeşitli yarışmalar düzenlediklerini de söylüyor.
‘Bir Taş Masalı’ projesinde derece alan üç öğrencinin tek ödülü Paris gezisi olmadığını anlatan Cirit, öğrencilerin tasarımlarının 3 metre olarak Uğur Coşkun, Suat Öğüt, Tunca Apaçlı, Serkan Yüksel ve Çayan Yılmaz tarafından yorumlandığını belirtiyor. Büyük boyutlu heyekler Beykoz Doğa Koleji bahçesinde sergileniyor.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Kadro baya iyi gitmek lazım ...
çok beğenerek okudum başarılar ...
Teşekkürler yenibir iş ekibi saygılar ...
Kesinlikle dikkate alınması gereken hususlar. ...
harika sosyal medaya baya iyi oldu herkez onu kullanıyor ...
Yenibiris.com || Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2018