İnsan Kaynakları,
Hepimizin hayatında en az bir kere kapısını çaldığı, kaderimizin belirleyen kişiler…
Tam olarak kimdir, ne yapar İnsan Kaynakları? Bizlerin işe alım sürecinde ne gibi bir rol oynarlar? Aradığımız işi sonunda bulduk derken mülakatta bize ter döktüren bu kişileri biraz daha yakından tanıyalım dedik ve Instagram üzerinden sizlerden aldığımız soruları Yenibiris.com İnsan Kaynakları Danışmanı İrem Gören’e sorduk!
İrem Gören 2 yıldan fazla bir süredir Yenibiris.com’da İnsan Kaynakları Danışmanı olarak çalışmaktadır. Bizi kırmayıp sorularımızı yanıtladığı için de ayrıca teşekkür ederiz. 🙂
Ve işte yanıtlanmasının istediğin sorularının cevapları👇
En çok aldığımız soruyla başlamak istiyorum: İnsan Kaynakları nedir?
İ.G: Kurumlar, ürün ya da hizmet üretmek için pek çok kaynağa ihtiyaç duyar. Bunlardan bir tanesi de insan kaynağıdır. İnsan Kaynakları çalışanları, personel seçme, performans yönetimi, eğitim, çalışan ilişkileri, motivasyon gibi insana dair olabilecek tüm süreçlerde görev alır.
Genele vurmak istersek çalışma esnasında İK ne iş yapıyor? Biraz bahseder misin?
İ.G: Her firmada farklılık gösterir. Az önce saydığım gibi insan kaynaklarının pek çok fonksiyonu var. Ancak bu fonksiyonları, firmanın büyüklüğüne göre tek bir personel üstlenebildiği gibi kocaman bir organizasyon şeması içinde de yer alabilir. Bu fonksiyonların önemli bir kesişim noktası vardır; İnsan. Personeller mutlaka size soru sorarlar. Hem de basit bir Google araması ile öğrenebilecekleri ya da apaçık şekilde personel yönetmeliğinde yazan şeyleri ya da başka personellerle ilgili asla yanıt veremeyeceğiniz soruları.
Peki, İnsan Kaynaklarının iş yaşantımızdaki yeri tam olarak nedir?
İ.G: İşletmelerin tüm parçaları puzzle gibi birbirini tamamlar. En basit haliyle kaynak olmadan üretim, üretim olmadan dağıtım olamaz. Ürün maliyetleri hesaplanmalı, fiyatlandırılmalı, satın alma gerçekleşmesi için de pazarlanmalıdır. Üretimden, son kullanıcıya ulaşana kadar üretimin her aşamasında insan vardır. Evet, artık robotlar, yazılımlar pek çok işi yapabiliyor ama unutulmaması gerekir ki hangi robotun, nerede kullanılacağına hala insan karar veriyor. Dolayısıyla işletmeler, doğru kararlar alarak, uyumlu bir ekiple, mutlu çalışanlarla maksimum çıktı elde etmeyi, iyi bir insan kaynakları yönetimi ile sağlayabiliyor.
İnsan Kaynakları’nda çalışmanın en zorlu yanı nedir sizin için? En çok ne sizi zorluyor?
İ.G: Tabi ki insan 😊 Çevrenize bir bakın. İnsanlar hep daha fazlasını ister, bir şeyi elde ettikten sonra yeni hedeflere koşar. Tatmin olması zordur. Olumsuz eleştiriden hoşlanmaz. Herkes unvan hak ettiğini düşünür, daha yüksek maaş almak ister. O istekler hiç bitmez. Tüm çalışanlara istediğini vermenin imkanı yoktur. Fakat bunun yanında adil, eşit bir yönetim sağlanıyorsa, çalışanlar iş birliği ile değer üretiyorsa sular durulur. Hiçbir şey güven duygusundan daha kıymetli değildir. İşte bu ortamı yaratmak insan kaynaklarının görevidir. Fakat ülkemizin çalışma kültürü ve dinamiklerinden kaynaklı geleneksel yönetim anlayışında değişiklikler yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zor olabilir.
İyi ki İK’cı olmuşum dediğin bir an oldu mu?
İ.G: Öyle bir an yaşamadım çünkü çok düşünerek, son derece bilinçli bir şekilde bu mesleği seçtim. Farklı deneyimleri dinlemeyi, sohbet etmeyi, araştırmayı, analiz etmeyi çok seviyorum. Hayatımızın büyük bir bölümü çalışmakla geçiyor. Personellerin gözleri yorgun bakmıyorsa, enerji doluysa ve bunda bir payım varsa, en büyük mutluluk budur.
Adaylarımızdan gelen bir başka soru da İK’nın iş alanı neden bu kadar az? Sen de az olduğunu düşünüyor musun?
İ.G: Bu sorunun nedenini çok merak ettim. Bence hiç de az değil. Ver her geçen gün de artıyor. Eskiden personel yönetimi bordro ve özlük işleriyle sınırlıydı. İnsan kaynağının önemi fark edildikçe de iş alanları ve bu alanların kapsamları da genişlemeye başladı. Çalışan bağlılığı, çalışan ilişkileri, seçme yerleştirme, ücretlendirme ve yan haklar, performans yönetimi, eğitim, iç iletişim, organizasyonel gelişim gibi pek çok başlık sayabilirim. Her bir birimin kendi içinde iş yükü oldukça fazla.
Ve en fazla aldığımız bir başka soru: Nasıl bir CV ile iş bulabilirim?
İ.G: Tüm detayları bir yana bırakırsak en basit haliyle okunabilir bir cv ile diyebilirim. Tahmin edersiniz ki bir ilan açıldığında çok fazla başvuru geliyor. Öncelikle özgeçmişlere göz gezdiriyoruz, ön elemeden geçenleri sonra inceliyoruz. Dolayısıyla özgeçmişinizin net olması, en temel bilgilerinizin anlaşılır olması önem taşıyor. Eğitim ve iş deneyimi gibi bilgileriniz ters kronolojik sırada ve giriş, çıkış tarihleriniz olmalı, ne iş yaptığınız ya da deneyimsizseniz ne iş yapmak istediğinizi anlamalıyız.
Son olarak iş arayanlara neler söylemek istersin?
Aslında iş bulmanın sırrı çok basit; sabırlı olmak, ne istediğini bilmek ve kendini doğru ifade edebilmek. Motivasyonlarını hiç kaybetmesinler çünkü iş arayan çok fazla adayın olması, yeterince iş imkanının olmadığı anlamını taşımıyor. Adaylar iş yok diye yakınırken, firmalar da uygun adayı bulamadıklarından bahsediyorlar.
Az önce dediğim gibi önce ne istediklerine karar vermeleri lazım. Sonra olmak istedikleri yer için ne gibi özelliklerin bulunması gerekiyor, bunu irdelesinler. Ve daima bu yolda okusunlar, araştırsınlar, kendilerini geliştirsinler, başka açılardan bakmayı denesinler, fark yaratsınlar.
İşe alım sürecindeki değerlendiriciler, deneyimsiz aday görüşmelerinde aday ne kadar ilgili, deneyimli aday görüşmelerinde ise aday işin ne kadarına dokunmuş ona bakarlar. Yani bu formülde deneyimli ya da deneyimsiz olmaları fark etmez.
İK Danışmanımız İrem Gören’in tavsiyelerini de okuduğuna göre sıra sana yeni bir iş bulmada! Hemen yenibiris.com‘a gel, sana uygun ilanlara başvuru yap🌸 #oişsende
Güzel bir yazı tebrikler
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Merhaba, Home Office iş ilanları için 👉 yenibiris.com #OİŞSENDE! ...
Merhaba, iş ilanlarına göz atmak için yenibiris.com sitemizi ziyaret e ...
Yurtdışı iş ilanları için 👉 yenibiris.com #oişsende! ...
Merhaba, çok teşekkür ederiz. Bu tarz bilgilendirici yazılardan haberd ...
Bilgilendirici konu elinize sağlık ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020