Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilmesi için tekstil mühendisliğini seçecek öğrencilere asgari ücrete varan burs imkanı ve iş garantisi sağlayacak protokolü YÖK ile Tekstil – Hazırgiyim İhracatçı Birliklerimiz ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) işbirliği projemizi imzaladık. Tekstil Mühendisliği burs ve istihdam projesi merak edilenleri İTHİB Başkanı Sayın Ahmet Öksüz ve İHKİB Başkanı Sayın Mustafa Gültepe’ye sorduk.
Tekstil mühendisleri hangi alanlarda çalışabiliyor?
Mustafa Gültepe: Tekstil mühendisleri, tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında çalışabilirler; iplikten kumaşa, boya – apreden hazırgiyime kadar imalatın tüm süreci içerisinde yer alabilmekte; aynı zamanda işletmelerin üretim planlama, satış ve pazarlama bölümlerinde faaliyet gösterebilmektedirler. Tekstil mühendisliği interdisipliner bir bölüm olup; kimya mühendisliği – endüstri mühendisliği, çevre mühendisliği ve makine mühendisliği bölümleriyle de entegre çalışmaya olanak sağlamaktadır.
Tekstil mühendisliğine uygun aday nasıl belirlenebilir? Hangi özelliklere sahipse tekstil mühendisliğine yönlenmeli?
Ahmet Öksüz: Tekstil Mühendisliği el becerisi gerektirmeyen temelde teknik beceri gerektiren bir bölümdür. Küresel gelişmeleri iyi takip edebilen, inovasyon gücü yüksek vizyoner insanların başarılı olabileceği bir bölüm olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kadın erkek fark etmeksizin gelişime açık, başarılı, azimli ve dil öğrenmeye yatkın her genç Tekstil Mühendisliği’nde güzel sonuçlar alacaktır. Bölümümüzde okuyacak gençlerin ikinci ve üçüncü dil konusunda kendilerini geliştirmeleri de sektör içinde büyük avantaj elde etmelerini sağlayacaktır.
2018’den 2019’a kontenjan doluluk oranının artmasına projenin etkisi var mıdır? Varsa nasıl etki etmiştir?
Mustafa Gültepe: 2000’li yılların başında bölümümüzün puanları Tıp Fakülteleriyle yarışırken zaman içinde tekstil mühendisliğinde belirli oranda nitelik eksikliği yaşamaya başladık. Biz de bu sebeple bölümü daha nitelikli hale getirmek için bir adım atmaya karar verdik. Yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde de geçtiğimiz yıl projemize ilk olumlu dönüşleri aldık. Bölüm puanları 100 puan arttı, tekstil mühendisliği tercih edilme sayıları bir önceki yıla göre yüzde 208 arttı. Bu da gençlerin tekstil ve hazırgiyim sektörlerindeki potansiyeli görüp kariyer planlamalarını buna göre yapmaya başladıklarını gösteriyor. Burs alamayacak öğrenciler bile bölümümüzü tercih etti, bu proje sayesinde gençlerimize sektörümüzün kapasite ve potansiyelini anlatma şansı bulduk ve bunun karşılığını da aldık.
Burs hakkında da detaylı bilgiler nedir?
Ahmet Öksüz: Öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında ilk 5 tercihinden birinin Tekstil Mühendisliği bölümü olması ve öğrencilerin bu bölüme yerleşmeleri gerekiyor. Sınavda ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret tutarında, 20 – 50 bin arasına giren öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50 – 80 bin arasında giren öğrencilere asgari ücretin yüzde 50’si kadar burs olarak veriliyor. Öğrenim hayatı boyunca verilen burs tutarları da her yıl asgari ücretin arttığı oranda artmaktadır. Burs almaya hak kazanan öğrencilerin gerekli başarı koşullarını sağlamalarıyla birlikte eğitim hayatı boyunca bursları kesilmiyor. Öğrencilerimiz bu bölümü okurken uygulamalı eğitimle henüz mezun olmadan firma adaptasyon sürecini de aşmış olacaklar.
Projenin ikinci aşamasında 10 maddelik eylem planında belirtilen uygulamalı eğitim ve eğitim müfredatının güncellenmesine ilişkin YÖK, bölüm başkanları ve sektörün katılımıyla geleceği planlayacağınızı açıklamıştınız. Bu konuda çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Mustafa Gültepe: Yükseköğretim Kurumu ve Türkiye’de bulunan Tekstil Mühendislikleri Bölüm Başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen çalıştaylarımız çerçevesinde öğrenciler için okurken teorikten pratik eğitime geçebilecekleri çalışmaları hayata geçireceğiz. Bizim önem verdiğimiz başlıca konulardan biri gençlerin bölümlerinden olabilecek en donanımlı şekilde mezun olmalarını sağlamak. Gençlerin okurken yaptığı stajlar iş hayatına atıldıklarında adaptasyon sürecini rahatlatıyor ve kolaylaştırıyor. Bizim bölümümüzde okuyan gençlerin zaten iş bulma endişesi olmadığı için olabilecek en özgün şekilde eğitim hayatlarını tamamlayabiliyorlar. Biz de bu konuda elimizden gelen tüm teorik ve pratik alternatifleri gençlerimize sunarak onların sektörün pozitif dönüşümünde yer almalarına ön ayak olup onlara beşerî yatırım yapmayı sürdürüyoruz.
Geçtiğimiz sene kaç öğrenci burs aldı ve bu öğrencilerle irtibatınız var mı?
Mustafa Gültepe: Geçtiğimiz sene yaklaşık yüz öğrencimiz burs almaya hak kazandı ve bu öğrencilerimizle sık sık bir araya gelmeye çalışıyoruz. Bazen sektöre dönük olarak onlardan çok güzel fikir ve projeler duyuyoruz. Onların bu heyecanı ve hevesini gördükçe sektörümüzün geleceği açısından biz de büyük mutluluk duyuyoruz. Onların notlarını takip ediyor, performanslarına bakıyoruz. Umuyoruz ki derslere karşı öğrencilerimizin gösterdiği bu yoğun ilgi meslek hayatlarında da hep canlı kalır.
Son dönemde yaşadığımız pandemi nedeniyle tekstilin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu durum öğrencilerin Tekstil Mühendisliğini tercih etmesinde etkili olur mu? Tekstil Mühendisliğini tercih eden öğrencilerin sayısında artış olur mu?
Ahmet Öksüz: Dünyamız ve ülkemiz zorlu bir sürecin içinden geçiyor. Çok şükür en kötü kısımları artık geride bıraktık. Piyasanın yavaş yavaş toparlanmasıyla artan talepler de bu konudaki pozitif gelişmelerin göstergesidir. Biz sektör olarak bu süreçte çok büyük bir sınav verdiğimizi ve bu sınavı başarıyla atlattığımızı düşünüyoruz. Sektörümüzün maske ve koruyucu giysi konusunda dönüşüm ve üretime geçme hızı çoğu ülkeyi geride bıraktı ve hala bunun gururunu yaşıyoruz. Sektörümüzün bu zor şartlarda proaktif davranarak üretim seferberliği başlatması sektörümüz adına bir farkındalık oluşturdu. Tekstil sektörüyle hiç ilgilenmeyen bir vatandaş dahi artık maskenin – koruyucu kıyafetlerin dolayısıyla tekstil sektörünün önemini bir kez daha anladı. Bu sürecin tekstil mühendisliği tercih oranlarına oldukça olumlu yansıyacağını öngörüyoruz.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
turkiyemizin dis ulkelere ihracat yapmasi bence buyuk basari bukadar o ...
İnanılmaz bir çaba ve emekle yazılmış, tahmin etmediğim meslekler.. ...
Merhaba, Home Office iş ilanları için 👉 yenibiris.com #OİŞSENDE! ...
Merhaba, iş ilanlarına göz atmak için yenibiris.com sitemizi ziyaret e ...
Yurtdışı iş ilanları için 👉 yenibiris.com #oişsende! ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020