İş kanunları her çalışanın bilmesi gereken önemli maddeler içerir. Yine pandemi döneminde de dikkat etmemiz gereken unsurlar vardır. Süreç uzarken bu maddeleri bilmekte ve tekrar gözden geçirmekte fayda var. Biz de senin için aklında soru işareti oluşturabilecek soruları yanıtladık. İşte onlar👇
Karşılıklı anlaşma sağlanırsa belirli bir süreliğine ücretsiz izin uygulaması yapılabilir. Tek taraflı ne işveren ücretsiz izin verebilir ne de çalışan ücretsiz izin isteyebilir.
Anlaşma sağlanır ve ücretsiz izine çıkarsa çalışan, işvereni maaşını ödemez ve sigorta primlerini de yatırmaz.
Düşünülenin aksine bazı işçilerin çalışıp bazılarının ücretsiz izne ayrılma durumu olamaz.
Çalışan sözleşmesini fesh etme hakkında sahiptir. Böyle bir durum işveren çalışanına tazminat vb. gibi haklarını ödemek zorundadır.
İşverenlerin 1 Nisan – 31 Ekim arası toplu izin hakları vardır. Bu dönemde işveren çalışanını toplu izne çıkartabilir. Geçmişten kalan yıllık izinler de varsa, çalışan yine bu izinleri kullandırabilir. İşveren, çalışanına maaşını ve haklarının tamamını öder.
Olumsuz sebeplerden dolayı işveren faaliyet durdurumuna gidebilir. Böyle bir durumda çalışanına 1 hafta süreyle yarım ücret öder fakat işin durması 1 haftayı geçerse ücret ödeme yükümlülüğü de ortadan kalkar.
Böylelikle sözleşmeler askıya alınır, ücretler ödenmez. Çalışan tek taraflı sözleşmesini durdurur ve kıdem tazminatı alır.
Çalışan işe gitmemezlik gibi bir şey yapamaz. Böyle bir durumda işveren sözleşmesini fesh edebilir. Fakat Koronavirüsünden dolayı işverenlerin alması gereken önlemler vardır. Şirket bu önlemleri almazsa, alınana kadar gitmeyebilir. Alınmama söz konusu ise de bunu işverene ve gerekli yasal yerlere bildirmek zorundadır.
65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olan kişilerin sokağa çıkma yasağı var. Eğer karşılıklı anlaşılabilirse ücretsiz izin veya ücretli izin ya da evden çalışma şeklinde süreç ilerletilebilir.
Eğer herhangi bir çözüm bulunamamışsa işveren, çalışanı çalışmadığı taktirde maaşını ödemek zorunda değildir. Bundan dolayı sözleşmesini bile fesh edebilir. Böyle bir durumda yine işveren çalışanına gerekli tazminatı öder.
İşveren ücret ödemek zorunda değildir. Ücretsiz izine çıkartabilir.
Ödenen %60’ın kalan kısmını işveren isteğe bağlı şekilde ödeyebilir. Zorunluluk yoktur.
Yapılan son düzenlemelere göre işveren, 4 ay telafi çalışması isteyebilir.
Kaynak: Derleme
Hemen yenibiris.com ‘u ziyaret et, üye ol, CV’ni oluştur, aradığın pozisyona kolayca başvur!
Yenibiris.com ‘da herkese göre iş var! Home Office iş ilanları için tıkla!
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Çok iyi bir içerik başarılar dilerim ...
Süpersiniz, harika bir paylaşım takipteyiz.. ...
Araya bir Türk kadın girişimci de yakışırdı. ...
Oldukça iyi bir içerik tebrikler merve hanım ...
Çalışmalarınızda başlarılar dilerim. ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020