İş hayatında etkin bir ekip gücü oluşturmak için kullanılan yöntemler arasında uzun süredir tercih edilen bir metod var: Oyunlaştırma. Artık pek çok şirket tarafından tercih edilen ve gün geçtikçe daha da yaygın hale gelen oyunlaştırma nedir? Hangi süreçler için faydalı oluyor?
Çalışanların katılımını artırmak, üretkenliği artırmak ve iş hedeflerine ulaşmak için oyunlaştırma ilkelerinin ve tekniklerinin organizasyonel bir ortamda uygulanmasını ifade eden bu kavram, son yıllarda özellikle yetenek yönetimi profesyonelleri tarafından ilgi görüyor. Puanlar, rozetler ve seviyeler gibi oyun öğelerinin ve mekaniklerinin iş süreçlerine dahil edilmesiyle kullanılıyor. Bu teknikler, çalışanların eğitiminden hedef yönetimine, ekiplerin farklı üyeleri arasındaki sosyalleşmeye kadar çeşitli alanlara uygulanabiliyor.
Oyunlaştırma tekniklerini iç süreçlerinde başarılı bir şekilde uygulayan, çalışan ve organizasyon arasındaki bağlantı açısından güzel sonuçlar çıkaran ve ekiplerin genel performansında artışa sebep olan pek çok şirket örneği var.
Oyunlaştırmanın İnsan Yönetiminde son derece önemli 3 alanda önemli bir etkisi var:
Oyunlaştırma tekniklerinin şirket süreçlerinde uygulanması, çalışanların organizasyona daha bağlı hissetmelerine olanak tanıyor. Çünkü böylece resmi iş faaliyetinin yanı sıra boş zaman ve daha resmi olmayan faaliyetleri de içen bir yapısı var. Dolayısıyla içeriklerin ve etkinliklerin hareketlendirilmesi daha interaktif ve eğlenceli bir ortamın yaratılmasına olanak sağlıyor. Şirketine bağlılığını artan çalışanlar ise daha yüksek performans seviyeleri anlamına geliyor. Bağlılığı artan çalışanların %24 ile %54 arasında daha az turnover ( çalışan devir oranı) oranına sahip olduğu, müşteri memnuniyetinin %10 arttığı, %17 daha yüksek üretkenlik seviyelerine ulaştığı görülüyor.
Çalışanların daha çok bilgiye sahip olması için oyunlaştırma uygulamaları baştan beri çok ilgi görüyor. Eğitim içeriğinde oyunlaştırma sayesinde çeşitli kademelerde çalışanı sınavlara sokarak edinilen bilgiler pekiştirilir. Çalışan belirli bir konu hakkında uzmanlaşana kadar o konu hakkında öğrenmeye devam eder. Oyun dinamikleri sayesinde çalışan, sürekli olarak zorlandığını hissedecek ve nihai hedefe ulaşmak için her zaman daha fazla bilgi arar. Ayrıca mikro öğrenme metodolojisinin kullanılmasıyla birlikte karmaşık ve uzun içeriklerin bilgi kapsüllerine dönüştürülmesi sağlanarak çalışanın bilgiyi daha etkin bir şekilde akılda tutması sağlanabilir.
Oyunlaştırmanın en önemli bileşenlerinden biri, çalışanlar arasındaki, hatta takımlar arasındaki sıralamalarda kullanılabilecek puanlarla bağlantılı unsurlar… Sıralamalar, bir kuruluş için sağlıklı rekabet gücünün teşvik edilmesine, çalışanlar arasında daha güçlü etkileşimlerin oluşmasına ve çalışanların daha fazla üretkenliğine katkıda bulunulmasına olanak sağlar. Ayrıca oyunlaştırma, çalışanların deneyimine daha eğlenceli ve etkileşimli bir unsur katarken işlerinin normal seyrinde refahlarına katkıda bulunur ve daha önce tanımlanmış tüm hedeflere ulaştırır.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Çok iyi bir içerik başarılar dilerim ...
Süpersiniz, harika bir paylaşım takipteyiz.. ...
Araya bir Türk kadın girişimci de yakışırdı. ...
Oldukça iyi bir içerik tebrikler merve hanım ...
Çalışmalarınızda başlarılar dilerim. ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020