İş görüşmelerinde kriterlere uygunluğunuzun dışında asıl önemli gücün etkisini fark ettiniz mi? Enerjiniz.
Ben şunu iyi biliyorum ki, pozitif bir duruş ve ikna gücü kadar etkili yol yoktur.
Mülakatları ilk kez yapanlar görüşmeleri ezber bir zorunluluk gibi algılayabilir. Okul bilgileri, kariyer hedefleri, hani şu -kendinizi kaç yıl sonra nerede göreceksiniz?- hayalleri ve kişisel bilgiler… Sonrası haber bekleme faslına geçilir. Fakat her şey bundan daha fazlasıdır.
‘’İş görüşmeleri dinamik bir tanışmanın ilk basamağıdır’’
İlk intiba hayatın her yerinde önemlidir. İş görüşmelerinde daha fazla. Temiz olunması ve iyi bir algı yaratılması konusunda hepimiz hem fikiriz sanıyorum. Gelelim keşfedeceğimiz alanlara…
İşvereni Analiz Edin
Karşınızda nasıl biri var?
Tecrübeli, soğuk duruşlu, ağır konuşmalı, samimi, genç, kadın, erkek… Elinizde olan verilerle karşınızdaki kişiyi tanımakla harekete geçirin. Az çok konuşma ve sorularından beklentiyi anlayabiliriz. Sıra sizde! Sorular sorun. Böylece işle ilgili daha fazlasını öğrenecek belki de kendinizi tanıtma aşamasında atladığınız bir özelliğinizi burada kullanacaksınız. Fırsat! Sadece dinleyen olmayın.
Fikrinizi Ortaya Koyun
Size uymayan bir durum ya da konuşma var ya da sohbetle ilgili bir öneriniz. İşle ilgili eksik ya da fazla istenen bir kriter… Müdahale etme hakkını kendinize tanımalısınız. Fikirlerinizi ortaya koymak karşı çıkmak anlamına gelmez. Aksine kafa yoruyorsunuz o an.
‘’Ben de böyle düşünüyorum…’’ diyerek nazik bir konuşma ile fikir beyan etmelisiniz ki duruşunuzun olduğu ortaya çıksın.
Proje Önerileriniz Olsun
Yaptığınız işle ilgili özgeçmiş haricinde mutlaka bir referansınızı isterler. Bazı iş kollarında bu daha fazladır. Siz yanınızda ya da internet ortamında kendinize ait çalışmaları sunduğunuzda hazırlıklı bir giriş ve donanımlı bir kişi görünümü elde etmiş olursunuz.
İş süreçleri karşılıklı uyumlu ifade eder. İşverenin tercih yapacağı bir mekanizma olmamakla beraber, süreç karşılıklı yürür. Sanırım bu durumu ülkemizde çok fazla yaygınlaştırmalıyız.
Anahtar Kelime ‘’Geçmiş Değil Gelecek’’
İş görüşmelerinde adayı tanımak için geçmiş bilgilere yönelirler. Konuşma iş arayan ya da işveren için bu sınırda kalabilir. Bilinmesi gereken asıl mesele, geçmiş referans alınarak şimdi ve şu an onları için neler yapılabileceğidir. Bunu keşfederek hedef ve sunumlar hazırlamak mutlaka artı bir değer olacaktır. Çünkü kimi zaman işverenler ne aradıklarını kafalarında oturtamayabilir, bunu dile getiremiyor olabilir. Tam o esna da sizin vereceğiniz bilgiler bir ışık yakabilir. Sanırım bu sihirli bir yer. Anahtar kelimeler önem taşır.
Kat ettiğiniz yolda, kariyer hedeflerinizde sunacağınız öneri ve paylaşımları yorumlarda bize aktarabilirsiniz. 🙂
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eleştirmenlik ve Dramatik Yazarlık Mezunu Pek çok sektörde Eğitmen ve Kurumsal İletişim Uzmanı olarak yer aldı. Kariyerine bu alanda devam ediyor. Yenibiriş aday rehberinde iş dünyasına ait olan ve olması gereken düzeni ele alıyor.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Çok iyi bir içerik başarılar dilerim ...
Süpersiniz, harika bir paylaşım takipteyiz.. ...
Araya bir Türk kadın girişimci de yakışırdı. ...
Oldukça iyi bir içerik tebrikler merve hanım ...
Çalışmalarınızda başlarılar dilerim. ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020