Her mülakatçı karşısındaki adaya bazen farklı sorular yöneltse de ortak birçok soru var. İşte iş görüşmesinde gelebilecek sorular ve ipuçları. Bana biraz kendinizden bahseder misiniz?
Bu soru bazı adaylarda “Acaba özgeçmişimi incelemedi mi?” şüphesine yolaçsa da aslolan, adayın kendini karşı tarafa nasıl tanıttığı, nasıl ifade ettiğidir. Çok fazla detaya girmeden iş hayatınızla ilgili temel bilgileri vermeniz yeterli. Örneğin; “Ben Ayşe Yılmaz. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi mezunuyum. Son sınıfta x firmasında, y bölümünde … süreyle staj yaptım. Mezun olduktan sonra x firmasında… görevinde çalıştım. Kariyerime şirketinizde … olarak (sözkonusu görev) devam etmeyi istiyorum.”
Sizi neden işe almalıyız? Mülakatçı işe uygunluğunuzu kendi bakış açınızdan dinlemek ister. Firmanın, iş ilanında verdiği kriterler ile kendi uygunluğunuzu kıyaslayarak anlatın. Tecrübeliyseniz daha önceki çalışmalarınızdan örnek verebilir, yeni mezunsanız daha çok kişisel niteliklerinizi öne çıkartabilirsiniz. Bununla ilgili staj yaptıysanız ondan da bahsetmeniz yararlı olur. Örneğin; “Daha önce de X firmasında mühendis olarak çalışmıştım/ staj yapmıştım. Sizin de ilanda verdiğiniz kriterlere şu şu sebeplerden dolayı uygun olduğumu düşünüyorum. Ayrıca yaratıcı yönümü kullanarak yeni projeler üretmekten çok keyif alırım.” Şirketimizde neden çalışmak istiyorsunuz?
“Sizi neden işe almalıyız” sorusunun cevabına yakın olmalı, ama bu kez başvuru yaptığınız şirketi öne çıkarmalısınız. Şirketi araştırdığınızı, hatta takip ettiğinizi gösterin. Özellikle o şirkette çalışmak istediğinizi karşı taraf hissetmeli. Örneğin; “Şirketinizin yaptığı projeleri yakından takip ediyorum. Son yaptığınız … projesi gerçekten çok yaratıcıydı. Mühendislik alanında yeni yaklaşımları kullandığınızı görüyorum ve ben de bu ekibin bir parçası olarak yeni projelerde yer almak istiyorum.”
Haftasonları veya mesai saatleri sonrası akşam çalışma düşüncesine nasıl bakıyorsunuz?
“İyi bakmıyorum” gibi bir cevapla muhtemelen elenirsiniz. İşveren yoğun dönemlerinde çalışanlarının ona destek olup olmayacağını bilmek ister.
Baskı ve stres altında çalışabilir misiniz? İş hayatı her zaman güllük gülistanlık olmaz, çoğu zaman olmaz. Yoğun tempolu bir işe hazır olup olmadığınızın cevabını verin. Tabi ki hazırsınız. Hatta böyle bir ortamın kendinizi geliştirmeye yardımcı olduğunu bile söyleyebilirsiniz.
Seyahat etmede sorununuz var mı?
Bu biraz da çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili bir durum. Öncelikle saha satış alanında çalışacaklara sorulur. Buna kendiniz karar vermelisiniz.
Kariyer hedefiniz nedir?
Mülakatçı kurumda gelecek düşünüp düşünmediğinizi ve planlarınızı bilmek ister. Bu soruya kısa ve uzun vadeli planlarınız olarak iki şekilde cevap verebilirsiniz. Örneğin; “Kısa vadede hedefim kendi bilgi ve birikimime, yeni çalışacağım şirketten edindiklerimi de ekleyerek işimde başarılı olmak. Uzun vadedeyönetimini üstlendiğim ekibime bu birikimi aktarabilmek ve birlikte başarılar kazanmak.”
İşyerinde sizi ne motive eder?
Tabi ki “Cuma akşamına yaklaşmak” değil. Ekip halinde çalışmak mı, istek ve azminiz mi, takdir görmek mi? Gerçekçi ama olumsuz algılanmayacak bir cevap olmalı.
Sizi en çok ne kızdırır? Tuzak bir soru olabilir. Aslında öğrenilmek istenen şu da olabilir: Sık sık kızar, sinirlenir misiniz? Duygularınızı kontrol edebilir misiniz? Belki “kızma” yerine başka bir duyguyu koyup, örneğin “tembellik beni rahatsız eder” diyebilirsiniz.
Yaratıcılığınıza bir örnek verebilir misiniz?
Şirketler yaratıcı ve yenilikçi insanlar arar. İş deneyiminiz az veya hiç yoksa okul yıllarında yer aldığınız bir projeden örnek olabilir. Ya da bir sorunu çözmede kullandığınız değişik bir metodunuz olmuşsa böyle bir şey de olabilir.
Ne kadar süredir iş arıyorsunuz?
Dürüst olun. Ciddi bir süre söz konusu ise, bunun nedenini de sorabilirler. Yeni mezun iseniz şirketlerin hem deneyim aramasından bahsedebilirsiniz. Tecrübeli ve kalifiye iseniz çalıştığınız sektördeki iş imkanlarından ve ekonomik durumu söyleyebilirsiniz.
Bu pozisyon için nitelikleriniz fazla değil mi?
Kurumdaki pozisyona daha iyi bir iş bulana kadar geçici gözüyle mi bakıyorsunuz yoksa gerçekten burada mı çalışmayı istiyorsunuz’un cevabı bu soruda gizli. Birincisi sizin için geçerliyse bu, şirket için hiç iyi değil. Şirketi istiyorsanız buna da gerekçe gösterin.
Sizin için ideal şirket, ideal çalışma ortamı nasıldır?
Eve yakınlık, binanın fiziksel özellikleri gibi cevaplar yerine, firmanın sektördeki yeri, çalışanına yaklaşımı gibi durumlar öne çıkarılabilir. Örneğin, “Sektörde belli bir yere sahip,yaratıcılığımı gösterebileceğim, fikirlerimi rahatça dile getirebileceğim bir iş ortamı.” İş dışında nelerle ilgilenirsiniz?
Sosyal yönünüzü ölçmeye yöneliktir. Alışveriş, müzik değil aktif olarak ilgilendiğiniz hobinizden bahsetmenin tam zamanı.
Almak zorunda olduğunuz en zor karar neydi?
Tabi ki iş hayatıyla ilgili olmalı. Örneğin bir İK uzmanıysanız ve şirketiniz işten çıkarma yapıyorsa bunu anlatabilirsiniz.
En büyük başarınızı anlatır mısınız?
Örneğin; “çalıştığım x şirketinde … uygulamasını hayata geçirerek maliyetleri düşürdüm. Şu metodu kullanarak işin süresini azalttım.” Şirketimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz? Sorusu ile benzer. Mülakata gitmeden şirketi mutlaka araştırmanız gerekli. Kendi internet sitesinin yanısıra basında nasıl çıkmış, hangi işleri yapmış, inceleyin. Sosyal ağlarda ne derecede aktif? Bunlardan örnekler verebilirsiniz. Bu sizin ilginizi gösterir.
Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Yaygınlığı yavaş yavaş azalsa da hâlâ birçok işe alımcı tarafından tercih ediliyor. Güçlü yönlerde başvurduğunuz işe uygun olan özelliklerinizi anlatın. İlanda örneğin takım çalışmasına uygunluktan bahsediliyorsa bu yönünüzü vurgulayabilirsiniz. Zayıf yönlerde, aranan kriterlere ters düşebilecek bir ifadeden kaçınarak, zararsız bir şeyler söyleyebilirsiniz. Bazıları “aşırı detaycıyım”, fazla titizim” gibi kurnaz cevaplar veriyor ama karşı taraf bunu yutmayabilir. Gerçekçi olun ama bunu önceden çalışın.
Bir başarısızlığınızı anlatır mısınız?
Başarısızlığınızı kabul etmekten korkmayın. Belki aklınız çok meşguldu ve kritik bir adımı atladınız ya da üstünüzde çok iş yükü varken bazı şeyleri gözden kaçırdınız. Ya da agresif bir satış tekniği izlerken potansiyel bir müşteriyi kaybettiniz. Herkes hata yapar. Önemli olan, bunun farkında olmanız ve bundan ne öğrendiğiniz. Dürüst bir örnekle bunu gösterin.
Okulu hangi dereceyle bitirdiniz? Eğitim hayatındaki başarısı, kişinin iş konusundaki temel bilgisiyle örtüşür. Dürüst davranıp doğru dereceyi özgeçmişte ve görüşmede belirtin.
Yüksek lisans yapmayı düşünüyor musunuz? Hem kendi gelişiminize yatırım yapmayı düşünüp düşünmediğinizi, hem de alanınızda uzmanlaşma planlarınızı öğrenmek istiyor olabilirler. Tabi yoğun tempolu bir iş sözkonusu ise, bunun işe etkisi olup olmayacağı da önemli. Başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerine göre kendi eğitim ve tecrübenize göre gelişim planlarınızı anlatabilirsiniz.
Çeşitli eğitimlere ve sertifika programlarına katılıyor musunuz?
İşinizle alakalı aldığınız sertifikalar varsa bunları mutlaka özgeçmişinizde belirtmiş olun. Ayrıca devam ettiğiniz ve size faydası olacak bir kursa kayıtlıysanız bunu söylemenizde de yarar var. Bunun dışında aldığınız tango dersi bu soruya dahil değil.
Son işyerindeki işinizi anlatır mısınız? Mülakat öncesinde, işin tanımına ve gerektirdiklerine bakın. O işe hakim olup olamayacağınız sorgulanacaktır. Bir önceki işinizde yaptıklarınız buna uymalı. Örneklerle söylediklerinizi destekleyin. Kendi yaptıklarınızı değil ekibinizle birlikte başardıklarınızı da anlatın.
Son işinizden neden ayrıldınız?
Görüşme çok iyi gidiyor. İçinizden ‘oldu bu iş’ diye düşünmeye başladığınızda hiç gelmemesini umduğunuz o soru çıkageliyor: “Önceki işyerinizden neden ayrıldınız?” Birden aklınıza eski yöneticinizle çatışmalarınız geliyor. Zaten dolmuşsunuz, yaşananları bütün detaylarıyla ortaya döküyorsunuz. Sonuç: İş olmuyor. Yöneticiyle anlaşmazlık, haklarını alamama, ücret düşüklüğü ve gelişme/yükselme imkânı olmayışı işten ayrılma kararlarında en çok etkili olan sebepler. En fenası da yönetici yüzünden tatsız bir şekilde ayrılma ki sonraki görüşmelerde ayağınıza dolaşabilecek, hassas bir konu. Kötü ayrıldıysanız işiniz daha da zor. Yine de dürüstlük önemli. İşten ayrılma sebebinizi kişileselleştirmeden anlatmalısınız. Son işyerinden ayrılışı anlatırken bunlara dikkat: – Eski işyeriyle ilgili özel bilgiler paylaşmamalı (finansal durum gibi) – Fazla duygusal olmamalı – Olumsuz ifadeler kullanmamalı – Kişiselleştirmemeli – Eski işyerini kötüleyici sözlerden kaçınmalı – Fazla detaya girmemeli – Mantıklı, akılcı bir karar olduğunu hissettirmeli – Bütün olumsuzluklara rağmen çözümcü davranmış olduğunu göstermeli
Neden bu kadar çok iş değiştirdiniz?
Geçerli sebepleriniz varsa öncelikle bunları sıralayın. Maaş ödenmemesi, şirket kapanması, şirketin taşınması gibi… Ya da önünüze şans eseri kariyerinize istediğiniz yönde yön vermenizi sağlayacak bir teklif geldiğini söyleyebilirsiniz. Ama bunu eski şirketlerinizi kötüleyerek ve daha iyisini bulunca yeniyi tercih eder şekilde yapmayın.
Referansınız var mı?
iş ilanlarında referansın önemi ile alakalı bir bilgi verilmese de insan kaynakları uzmanları özgeçmişte referansa dikkat eder. Eğer hiçbir yerde, hiçbir iş tecrübeniz yoksa bu bölümü boş bırakın. Aile üyelerini referans bölümüne eklemek doğru olmaz. Eğitiminiz süresince size destek olan hocalar, staj yaptığınız ya da katıldığınız gönüllü çalışmalarda birlikte çalıştığınız kişiler profesyonel referans olarak kabul edilebilir. İş hayatında da yöneticileriniz ve birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınız referans olabilir. Şirketlerin referans kontrolü yaptıklarını, verdiğin isimlerden hakkında bilgi istediklerini unutmayın.
Ekip çalışmasına uyumlu musunuz?
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili iş ekip çalışması gerektirebilir. Ayrıca çok geniş bir ekip ile çalışmasanız da diğer departmanlar ile kuracağınız iletişim de bu özelliğinizle ilgilidir. Ekipçe yaptığınız bir projeyi örnek verebilirsiniz.
Yabancı diliniz nasıl?
Kesinlikle dürüst olun. Yabancı dili iş amaçlı kullanıp kullamadığınızı da söyleyin.
İnsiyatif alır mısınız?
Aslında burada sorulmak istenen şu: Kendinize ne kadar güveniyorsunuz, ne kadar risk alabiliyorsunuz? Elbette aşırı emin görünüp yüksekten atmayın. Yaptığım işlere güveniyorum ve emin olduğum konularda insiyatif alabilirim diyebilirsiniz.
Nasıl bir yönetici ile çalışmak istersiniz?
Riskli sorulardan biri. Tabi ki daha önceki çalışmalarınızdan dolayı kızgınlıkla ve tecrübeyle çok şey söylemek isteyebilirsiniz ama bunları kendinize saklayın. Yöneticinizin sık sık size geribildirimde bulunmasını mı istersiniz? Yoksa işi verip gerisine karışmamasını mı? Cevap, sizin çalışma şekliniz hakkında da bilgi verecektir.
Maaş konusunda beklentiniz nedir?
İşe alımcılara göre adayların birçoğu şirketi ve pozisyonun gerekliliklerini iyi araştırmıyor. Ücret konusunda ise doğru bilgiye ulaşmak zor hatta çoğu durumda imkansız. Ücret seviyeleri farklı göstergelere göre değişkenlik gösteriyor. Güvenilir yayınların her yıl yaptıkları ücret araştırmalarının sonuçları ve ücret araştırma şirketlerinin yıllık raporları bu konuda size yardımcı olabilir. Ücret talebinde bulunmadan önce şu kriterleri gözden geçirmekte yarar var:
– Deneyim ve eğitim: Bitirilen okul ve deneyimlerinin tutarlılığı (aynı konuda olması) kişinin alanında uzmanlaşma seviyesini belirler. Bu da maaş ortalamasına yansıyacaktır.
– Başvurulan pozisyonun unvanı: Eleman, uzman, uzman yardımcısı… Hepsinin maaş derecesi ayrı.
– Ekonomik durum: Başvuru yapılan sektörde o dönem finansal bir durgunluk yaşanıyorsa beklentiyi fazla yüksek tutmamalı.
– Başvurulan şirket: Gerçekten kurumsal bir şirket ise maaş pazarlığı yapmanız pek mümkün olmayabilir. Maaş politikaları her derece için bellidir.
– Yan faydalar: Kurum size eğitim, ikramiye, özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik katkı payı gibi yan faydalar sunuyorsa bunları da dikkate almalı.
Uzun vadede maaş beklentiniz nasıl? Karşınızdaki kişinin size sunduğu miktara bakarak önümüzdeki dönem için hesaplamalar yapabilirsiniz. Öncelikle kendinizi tartın. Sizin için yeterli olup olmadığına karar verin. Daha sonra da şirkete sağlayacağınız katkılardan sonra karşılıklı konuşmanın en iyi yol olduğunu söyleyebilirsiniz.
En sıkıcı sorular genelde en başlarda geliyor. :)Mülakatçının heyecanını alması gerekirken tam tersi heyecanınızı artırıyorlar.
Oldukça zor bir sürec mülakat süreci ve malesef görüşmenin çoğunu kalıplaşmış sorular oluşturuyor. -Neden biz? -önümüzdeki 5 yıllık kariyer hedefiniz? – kendinizde olumsuz bulduğunuz yönler? bunların hiç birinin samimi cevaplar olduğunu düşünmüyorum. Konunun biraz da insan kaynakları yönetiminin tıkanıklığıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Herkese aynı sorular sorularak ve benzer cevaplar alarak yapılan elemelerin ne kadarı doğru, ne kadarı adil?
Gayet faydalı bir haber.Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum
Dolu dolu olduğunu düşündüğünüz bir özgeçmişiniz olsa bile (tasarımı, anlatımı vs.) herşey iş görüşmesinde bitiyor. Aday olarak istediğimiz görüşmecilerin bize biraz daha empati ile yaklaşması.Onlar her gün mülakat yapıyor aday olarak bizim durumumuz öyle değil.Biraz daha güleryüz biraz daha anlayış lütfen! Karşınızdakinin insan olduğunu unutmayın!
Videolar ve yazı güzel yanlız yinede cevaplar kişiden kişiye değişir. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
keşeke bu yazıyı dün okusaydım dün gitmiş olduğum iş görüşemem benim için daahaa çok şans getircekti tüm bu soruları sordular ve ben epetepütüütüü oldummm
İşverenler bu kadar soru soruyorlar fakat bence çok gereksiz.çünkü onların bize ihtiyacı var bizim onlara değil.bizim onlara sormamız lazım bıze ne vaad edıyorlar Türkiyede artık çalışan eleman bulmak zor bunun farkında degıller…’BENCE DENEMELİSİNİZ’
yeni mezunlar için iş görüşmelerinde ne önerirsiniz
paylaşimınız için teşekkürler
Çok güzel bir makale olmuş umarım bir daha ki iş görüşmesinde faydası olur bir nebzede olsa eksikliklerimi gördüm… Teşekkürler…
fayadalı bir paylaşım öncelikle teşekkürler hazırlanmasında emeği geçenlere bu arada bu haberi okumadan 3 saat önce mülakatım vardı benim sıkıntımda bir başka paylaşmak isterim daha önce mağaza sorumlusu ve operasyon sorumlusu olarak çalışıyordum şimdi müracaat ettiğim iş depo personeli 3 kişilik bir ekiple mülakata girdim dönüp dolaşıp aynı soruyu soruyorlar neden depo elemanı? nedeni varmı iş yok bulamıyorum ama işte bunu mulakatta söyliyemiyorsunuz
mülakatların basma kalıp sorularına klişeleşmiş cevaplar verilebilir.o zaman ne yapılacak.mülakatı yapanın alınacak elemanın branşında olması iki tarafında birbirini anlayabilmesi için daha uygun olabileceğini düşünüyorum.
3 gün sonra mülakatım var bunları ezberlemeye başlıyorum yuppi 🙂
Videolar çok güzel olmuş. Sonuna kadar dinledim. En gıcık olduğum soru da bir başarısızlığınızı anlatın. Neden anlatayım ki.
çok açıklayıcı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık…
soru: neden biz? cevap:diğerleri sırada bekliyor benim için ben sizi seçtim.
sayın baylar allah aşkına bırakın bu amerikan özentil soruları bu sorular bizim kültürümüze ülkenin içinde bulunduğu büyüklerimizin diyelim siyasal tercihleri doğrultusunda temsil ettiği siyasi cevrenin çıkarlarına uygun ancak ülkenin çoğunluğunun çıkarlarıyla asla uyuşmayan kararların sonuçlarını çalışanlar dürüst sanayiciler ödüyor bende bulundum özellikle insan kaynakları şirketlerinin secicilerinin soruları bana yönelten görüşmeci benim karşımda perişan oldu soruyu kime sorduğunuza bağlı
bende özel bir bankayla görüştüm. bütün mülakatları geçtim derken bana şöle bir soru yönelltti en sevmediğiniz huyunuz nelerdir. yok diyince ısrarlar sordu. gene yok dedim ısrar edince bende sabırsızım dedim herşey olumlu giderken birden olumsuz oldu yani tuzağa düşürdü beni sonra biz sizi ararız dedi ama aramadılar çünkü tuzağa düştüğümü mülakattan çıktıkdan sonra anladım arkadaşlar sizde bu duruma lütfen dikkaet edin
mulakatlarda neden esiniz ne is yapiyor yada nerede calisiyor gibi sorular cikiyor ozel hayatimi ogrenmek benim girecegim ise ne katkisi olacak ki…?
türkiyede kac kurumsal firma varki?yada bu adta gözüküp ik ‘ı görüşmeye giden adaydan çok daha tecrübesiz olan bir ok şirket var..o yüzden maa beklentisinde dürüst olmak fayda sağlamıyor,genel anlamda.onlar gibipolitik konuşarak karşı tarafı tuzağı düşürmeye çalışın..nacizane önerim bu..
Merhabalar;katıldığım mülakatlarda onur kırıcı, işimle alakası olmayan,sanki işverenin ego tatmini için sorduğu sorulara muhattab kaldım. TC kimlik bilgilerinin ailemdekilerin ne işle uğraştığı mülakatlarda neden sorulur, bukadar özel bilginin tanımadığım kişilerle paylaşılması doğrumudur.
Şu sorular ve olası verilmesi istenen iş görüşmelerinin ne kadar dürüstlükten uzak ve samimiyetsiz olduğunu gösteriyor. Sizden işinizde çok iyi olmanız istenmiyor. Şirkette problem çıkarmayan, her denileni yapan, ara kademedeyseniz tampon vazifesi gören, kaprisleri absorbe edebilen kişiler olmanız bekleniyor. Çünkü bu ülkede takım çalışmasından anlaşılan bu.
Kesinlikle övgü dolu geçen mülakatlar! Nedense her iki tarafta fazlasıyla yapmacık. Samimi, güler yüzlü ve dobra bu 3 kriter önemlidir. En saçma olanı da sabahın köründe yapılan mülakatlar insan zor uyanıyor
Arkadaşım bilgilerin gercektende yardimci tesekkurler
En çok sevdiğim, duyduğumda gözlerimi dolduran mülakat sorusu : “Neden biz?”
Açıkçası inşaat sektörü içerisinde 25 yıl dolu dolu çalışınca,bu mülakat soruları bizim deneyimlerimizde ki birilerini çok fazla heyecanlandırmıyor.Hatta mülakata giren kişilerin yaşları bizleri bu konularda test etmeye bile kifayet etmiyor diyebilirim.Mesela teknik terimlere vakıf değiller.Proje ve şantiye hakkında hiç bir bilgiye sahip değiller.Bilgi birikimlerimizi ve tecrübelerimizi kendilerine nasıl aktarmalıyız diye düşündüğüm zamanlar çok olmuştur.Mülakatı yapan kişi konuya ne kadar vakıf
her nekadar bu sorularla hepimiz de karşılaşmıssak da cevaplar hep aynı;önemli olan gözlerdeki samimiyet ve kıvılcımdır.ben böyle düşünüyorum.emeği geçen herkese teşekkürler.
bu demekki önümüzde bir sınav var (yani hayat sınavı) o sınava herkes girecek sağolsun arkadaşlarda cevap anahtarlarını vermişler iyi hazırlanmak gerek herkesin ellerine sağlık kendi adıma sizlere teşekkür ediyorum.SAYGILARIMLA….
mevcut yorumlardanda gördüğüm kadarıyla mülakatlara, adayın yeterliliğini ölçe bilecek kapasite ve pozisyondaki bir kişi çıkmıyorda kişilik analizi yapmaya dönük bir test ve ekibi çıkıyor.ya bu aday eksantrikse? büyük ve farklı fikirler eksantrik kafalardan çıkar.kalıplaşmış soru ve cevapları ezberleryerek pekala işe alınabilir.ya daha sonra.
bu sorular cok sıkıcı gelmeye basladı artık basma kalıp sözlerden usanç geldı..çogumuz yeni mezunuz bizi motive edip yardımcı olacaklarına bu tür sorularla dahada iş hayatından sogutuyolar insanın şevkini kırıyorlar.
bu nasıl bir ikilem ya hem mülakat sorularına samimi ve dürüst cevaplar verilmesını söyleyin hemde hemde kalıplaşmış sorulara sakın şunu söylemeyin sakın bunu söylemeyın diyorsunuz peki samımıyet ve dürüstlük bumu sizce buysa bile bile birbirimizi kandırmaksa bravo gerçekten…ben zaten bu soruların cevaplarını bir insanın kişiliğini özgüvenını ve kalitesını açığa çıkaracağına ınanmıyorum..Bir insan bir firmayı neden çok ister:önce adı önemli ve sonrada vereceği maddi olanak..gerisi tefarruattır
Bati ulkelerinde sorulanlarin aynisi.Can sikici ve cogu aptalca, anlamsiz sorular. Eger is bulmak ve calismak hakikaten bu dangalak sorulara bagliysa eksik olsun o is.Kendi tanidiklarina ve dost bildiklerine bu sorulari sormazlar direkt ise alirlar.
merhaba mülakatla ilgi yorumları okudum,çokgüzel bir bilgi paylaşmı olmuş, yorum yazan kişilerde haklı benim kanaatimce. daha önce bukadar ciddi soru soran bir mülakkata girmedim. sordukları sorular öğrenci misin ona göre yol parasının tam veya öğrenci olarak verip vermemek iş verenin düşüncesi bu.ikincisi zaten iş veren ister tecrübesiz ister tecrübeli olun, karşısında ki kişiye güven duymaması. bunu hissetiren hal ve hareketleri iş başvurusunda bulunan kişeye negatif olarak yansıtıyor maalesef
Merhaba, bu metni hazırlayana teşekkürlerimi sunuyorum. Bana çok yardımcı oldu bu okuduklarım. Daha dikkatli ve titiz davranmam gerektiğinin bilincine vardım. Mutluyum.
İnternette yazan herşey boş işler,iş görüşmelerinin bunlarla hiçbir alakası yoktur… İşverenin senden istedği 1.muhtaç olman 2.kesinlikle işle alakasız mesleğe sahip olman(daha ucuz fiayata sana işi öğretip 5te 1 maasa calısmak)3.Kesinlikle hedefin hayattan beklentin olmaması(çünkü hedefin olursa ben bu adamı kullanamam,iyi bir iş bulursa gider burdan)4.maaş konusuna asgari ücret,gerekirse 36 saat nonstop mesai,tatil hastalık olamaz,cıkısını verirler,5.Hepsini unut torpilin varsa,İK görmezsin..
bilgilendirmeniz için çok teşekkürler…
iş görüşmelerinde işi anlatmadan niteliyi niceliyi ve istenen sartlar anlatılmadan.özlük hakları ve adayın kişilik özellikleri analiz edilmeden çoğu şirketlerde sorulan tek ve yegane sizi işe sokacak soruyu burada paylasıyorum.bomba soru geliyor.dikkatinizi cekerim bakın daha ortada açıklanan hiçbişey yok;ve soru gelir kaç para ücret istiyorsunuz.işte öldürmeyecekcek kadar yol yemek varmı onuda bılmıyoruz olmadı sefertası getiririm yanımda :)işte sorulan en baştaki soru bu kaç para istiyorsunuz
Bence böyle sorular sormak yerine sohbet havasında konuşup insanların gerçek kişilikleriyle ilgilenseler zaten cvde yazıyo okul durumu vs. burdan sonrası insanın kendi kişiliği ama bu kalıplaşmış soruları genelde böyle çalışıp cevaplıyolar samimi olanlar mülakatta kalıyo 😀
Mülakatların en önemli sorusu bence ne kadar maaş beklentiniz var ? Eğer işverenle sizin maaş düşünceniz uyuşmazsa orda mülakat bitiyor. Geriye kalan sorular bence çokta önemli değil. Ben artık telefonla çağırıldığımda işte şehir dışıysa net bir şekilde maaş durumunu soruyorum. Bazısı cevap veriyor bazısı vermiyor ama en önemlisi benim vaktim ve param boşa gitmiyor.
Mükemmel çalışma yalnız dikkatimi bir şey çekti beğenmedim butonunu kullanan gurup
ewet gerçekten de hep aynı sorular kalıplaşmış ve aşılması gerekirken aşılamamış sorular karşısında her ne kadar da sessiz kalmaya çalışsak da aynı soruları duymak insan da iyi şeyler hissttirmiyor…
Yeni işyeriniz ve yapmak istediğiniz iş ile ilgili beklentileriniz nelerdir?
iyi bir kartvizitin(torpil) varsa mülakatı geçtin demektir malesef hayat bu
Harika bir yazı. Çok bilgilendirici
sakin olmanın en faydalı olduğu an sakinleşip odaklanın ve akışına bırakın dürüst olun ve sonuç İŞE ALINDINIZ %79 iinfo@francesssss
Her zaman pozitif olmanız bekleniyor ama sizle mülakat yapan insan kaynakları personeli genelde o gün negatif oluyor.Çok yıpratıcı bir süreç.
Çok faydalı bi yazı dizisi olmuş. Teşekkürler
TC.de maalesef şirketlerde her ne kadar mülakatlar yapılsada hala hemşerim,komşum,akrabam veya torpil dediğmiz her iki trafada yakınlık derecesi iyi olanlar işe alınıyor profösyenel byönetilen iş yerleri yok denecek kadar az.
Göreviniz muhasebe yapmaktır. Sizden finans, bütçe, satınalma, idari işler vs uzmanlık alanını gerektiren iş tecrübelerinizin olup olmadığı istenir. Nefret ediyorum bu durumdan….
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Merhaba, Home Office iş ilanları için 👉 yenibiris.com #OİŞSENDE! ...
Merhaba, iş ilanlarına göz atmak için yenibiris.com sitemizi ziyaret e ...
Yurtdışı iş ilanları için 👉 yenibiris.com #oişsende! ...
Merhaba, çok teşekkür ederiz. Bu tarz bilgilendirici yazılardan haberd ...
Bilgilendirici konu elinize sağlık ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020