Mobbing Araştırması Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık iş birliği ile periyodik olarak yürütülen ‘Türkiye İş Dünyası Araştırması’ mobbing üzerine yapıldı. Araştırmaya 1.246 kişi katıldı.
17-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Persty Yönetim Danışmanlık ile Canan Duman Akademi ve Danışmanlık tarafından yürütülen araştırmada; mobbing yaşama oranları, yaşanan mobbing durumları, kimler tarafından uygulandıkları, mağdurların tepkilerini nasıl ortaya koydukları ele alındı. 1.246 kişinin katılım sağladığı araştırmaya katılanların yüzde 72’si aktif olarak bir işte çalışan (n = 898), yüzde 28’i çalışmayan (n = 348); yüzde 44’ü kadın (n = 548), yüzde 56’sı erkek (n = 698); yüzde 10’u Z Kuşağı (n = 126), yüzde 55’i Y Kuşağı (n = 682), yüzde 32’si X Kuşağı (n = 396), yüzde 3’ü Patlama Kuşağı (n = 42) oldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 42’si mobbinge maruz kaldığını belirtti. Mağdurların yüzde 67’si mobbingi ispatlamakta zorlandığını, yüzde 85’i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadığını paylaştı.
Mobbinge maruz kalma oranı yüksek Araştırmaya katılanların yüzde 42’si mobbinge maruz kaldığını belirtti.
En sık karşılaşılan mobbing davranışı; “performansın engellenmesi” Mobbing mağdurlarının en sık maruz kaldıkları mobbing davranışı yüzde 50’lik oranla “performansın engellenmesi”. Bunu yüzde 44’lük oranla “yapılan işlerin küçümsenmesi”, yüzde 41’lik oranlarla “dedikoduya maruz kalma”, “yapılan işlerin eleştirilmesi”, “yeteneklerin çok altında işleri yapmaya zorlanma” takip ediyor.
Mobbing mağdurları bu durumla “mobbing davranışlarını görmezden gelerek” baş etmeye çalışıyor Mobbingle baş etmede en çok kullanılan eylemlerin sırasıyla “mobbing davranışlarını görmezden gelmek” (yüzde 42), “mobbing yapan kişiye bunu yapmamasını söylemek” (yüzde 31), “başka bir yere nakledilmeyi istemek” (yüzde 20) olduğu görülüyor.
Mobbing yapanlar arasında erkeklerin oranı daha yüksek Erkeklerin mobbingine uğrayanların oranı yüzde 46, kadınların mobbingine uğrayanların oranı yüzde 35, her ikisinin birden mobbingine uğrayanların oranı yüzde 19. Erkek mobbingcilerin oranının yüzde 65, kadın mobbingcilerin oranının yüzde 54 olduğunu görüyoruz.
Doğrudan bağlı oldukları yöneticiler tarafından mobbinge maruz kalanların oranı diğerlerinden yüksek Mobbing kimlerden geliyor; doğrudan bağlı olunan yöneticilerden yüzde 27, üst kademe yöneticilerden yüzde 26, çalışma arkadaşlarından yüzde 18, departman yöneticilerinden yüzde 17, işletme sahiplerinden yüzde 12.
Mobbing mağdurları bu durumu ispatlamada zorlanıyor Mobbing mağdurlarının yüzde 67’si bu durumu ispatlamada zorlandıklarını dile getiriyor.
Eğitim seviyesinin mobbingin hedefi olmakta bir etken olmadığı düşünülüyor Katılımcıların yüzde 70’i eğitim seviyelerinin mobbinge maruz kalmalarında bir etken olmadığını düşünüyor.
Mobbing nedeniyle istifa etmeyi düşünenlerin oranı yüksek Mobbing mağdurlarının yüzde 76’sı istifa etmeyi düşündüğünü ifade ediyor.
Çalışanlar mobbing konusunda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramıyor Mobbing mağdurlarının yüzde 85’i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadıklarını dile getiriyor.
Mobbinge konusunda yasal hakların neler olduğu bilinmiyor Mobbinge maruz kalındığında yasal hakların neler olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 58.
Çalışanlar işyerinde mobbinge karşı gerekli önlemlerin alınmadığını düşünüyor Çalışan katılımcıların yüzde 69’u mobbing konusunda işletmelerinde gerekli önlemlerin alınmadığını düşünüyor.
ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ Bu rapora konu olan araştırma, 17-31 Aralık 2021 tarihleri arasında, CAWI (Bilgisayar Destekli İnternet Anketi) yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem 18 yaş ve üzeri 1.246 katılımcıdan oluşmaktadır. Örnekleme ilişkin ayrıntılı bilgiler sayfa sonundadır. Araştırmanın amacı, çalışanların mobbinge maruz kalma oranlarını, genel olarak kimlerin mobbingine maruz kaldıklarını, hangi davranışlarla karşılaştıklarını ve karşılık olarak hangi eylemlerde bulunduklarını, mobbinge uğradıklarını ispat etmekte zorluk çekip çekmediklerini ortaya koymaktır.
Saygılarımızla Prof. Dr. Tamer Bolat Canan Duman
HAKKIMIZDA Persty Yönetim Danışmanlık, 2019 yılında işletme yönetimi, insan kaynakları yönetimi, koçluk, mentorluk ve araştırma alanlarında, AR-GE temelli, özgün psikometrik testler ve envanterler geliştirmek ve bunlar üzerinden hizmet vermek üzere kurulmuş olan bir eğitim, araştırma ve danışmanlık şirketidir. Canan Duman Akademi ve Danışmanlık, 2018 yılında, kurumsal eğitim ve stratejik yönetim danışmanlığı alanlarında faaliyetlerine başlamış olup Türkiye’nin önde gelen, köklü şirketlerine hizmet vermektedir. Persty Yönetim Danışmanlık ile Canan Duman Akademi ve Danışmanlık, 2021 yılının Ağustos ayında güçlerini birleştirmiştir.
ÖRNEKLEM
(*) Bu raporda yer alan grafik tablo ve şekillerde yuvarlamadan dolayı değerler %100’e tamamlanmayabilir.
Kaynak: Basın Bülteni
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Oldukça iyi bir içerik tebrikler merve hanım ...
Çalışmalarınızda başlarılar dilerim. ...
gerçekten güzel bir yazı derlemişiniz ellerinize sağlık ...
Oldukça iyi bir içerik ...
Tebrikler ...
Yenibiris.com | Copyright © Tüm Hakları Saklıdır 2000-2020